Ontstaan van onze Cattery Free

De naam “Free” staat voor “vrij” wat inhoud dat onze katten niet worden opgehokt en vrij kunnen rondlopen. Tevens zijn wij een groot muziekliefhebber en is Free ook een naam van een rockband uit de jaren 60/70.  Al onze katten hebben ook namen die te maken hebben met muziek.

 
Wij gestart met onze cattery in 1982. Na een aantal tentoonstellingen te hebben bezocht en veel contacten te hebben gelegd met fokkers waren wij als een blok gevallen voor de Perzisch Colourpoint en met name de tabbypoints. Wij hebben 16 jaar met heel veel passie en plezier dit ras gefokt.


Eind jaren 90 zijn wij mede door de wijziging van de standaard tijdelijk als cattery gestopt.
De katten moesten steeds "platter" en daar konden wij ons niet in vinden mede omdat, het in onze ogen, het dier dit niet ten goede kwam. Vaker zag je katten met te korte traanbuizen en een vorm van benauwdheid.
Uit ons laatste nestje hebben we nog twee katers aangehouden die samen met de andere meiden als castraten bij ons oud zijn geworden. Ze zijn allemaal respectievelijk 14, 16 en 18 jaar oud geworden.

Na een aantal jaren niet meer gefokt te hebben kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan en hebben wij een nieuwe start gemaakt met een ander ras, namelijk de Maine Coon. Door de jaren heen kenden we veel fokkers waaronder ook veel Maine Coon fokkers. We waren al jaren uitermate gecharmeerd door hun geweldige karakter en schoonheid!

Via cattery Shanna zijn wij opnieuw gestart met een drietal Maine Coon meiden. Deze goede start heeft er toe geleid dat wij 6 generaties in huis rond hebben lopen. Dat zijn meer generaties dan wat je op een stamboom kunt terugvinden!

Meerdere generaties vinden wij erg belangrijk om in onze cattery te hebben zodat wij goed de gezondheid, het karakter en ons fokbeleid (rasinstandhouding/rasverbetering) in de gaten kunnen houden. En als extraatje….welke kittenkoper vindt het nu niet leuk om van zijn baby al die voorouders in levende lijve te zien?

Wij streven er naar om uit verschillende bloedlijnen gezonde kittens te fokken met een goed karakter. Onze bloedlijnen komen vooral uit Amerika omdat wij vinden dat daar ook de grondslag van het ras ligt. Maine Coons die de laatste jaren vooral uit de Oostblok landen of uit grote fokfabrieken komen zal men bij ons niet in onze bloedlijnen terugvinden.

Tevens zijn wij niet vatbaar voor kampioenstitels. Mooi van “buiten” zegt namelijk niks over de gezondheid van “binnen”. Natuurlijk hebben wij ook (Groot) Internationaal kampioenen in onze cattery rond lopen, maar dat is naast hun goede gezondheid alleen maar leuk meegenomen! Mooi en showwaardig is wel ons streven maar staat nooit op de eerste plaats!

Wij hebben het grote voordeel dat er altijd iemand thuis is en zo de katten de gehele dag hun aandacht kunnen krijgen. Opgroeien van een kitten in huiselijke kring met veel aandacht is voor ons een must. Dit komt het karakter en sociaal gedrag alleen maar ten goede.

Onze poezen en katers worden getest op HCM/PKD echo (en worden ook herhaald), via dna op HCMgen1, SMA en PK-Def.  Via röntgen op HD, Patella Luxatie en Felv FiV.  
 

 Monique & Saskia
Reinoutlaan 161
5665AR Geldrop
0031-(0)40-2853613 

 Copyright © 2021 by author all rights reserved Cattery Free