Terug

 De Prijs van een kitten

Een veel gehoorde kreet van potentiële kitten kopers is waarom is een kitten zo duur. We zullen proberen in het verhaal hieronder een goed beeld te geven waarom een kitten tussen de 650 en 800 Euro kost. Dit is een berekening die geen rekening houd met eventuele onvoorziene kosten zoals een keizersnede of ziekte van de kittens. Een nestje fokken lijkt erg gemakkelijk men zet een poes bij een kater en 65 dagen later worden de kittens geboren. Zo gemakkelijk als het klinkt is het echter niet. Alvorens een goede fokker besluit een nestje te doen zal hij of zij eerst de poes en de kater laten testen op alle bekende erfelijke afwijkingen die in het ras bekend zijn. Pas als blijkt dat de poes en kater vrij zijn van deze genetische afwijkingen zal de fokker besluiten een nestje te doen. Indien de fokker niet beschikt over een eigen dekkater zal deze op zoek gaan naar een geschikte kater die ook al zijn gezondheidstesten heeft gehad. Tevens zal de fokker een gedegen stamboom onderzoek plegen om te kijken of de twee potentiële ouderdieren geen verwantschap aan elkaar hebben. Een goede fokker zal u dan ook altijd informatie kunnen geven over de gezondheid van de ouders en de voorouders van het kitten. 

Veel gehoorde vragen die door geïnteresseerde in een kitten gesteld worden zal ik hieronder stellen en proberen te beantwoorden.

- Ik heb ergens anders een maine coon kitten gezien wat veel goedkoper is?

- Ik hoef geen stamboom kan er iets van de prijs af?

- Waarom zit er een verkoopcontract bij het kitten?

- Waarom mag het kitten pas weg als het 13 weken is?

- Ik wil graag een nestje met het kitten doen mag dat?

- Het kitten is wel duur u zult wel aardig wat overhouden aan een kitten? 

- Ik heb ergens anders een maine coon kitten gezien wat veel goedkoper is?

Het kan inderdaad zijn dat u ergens anders (bijv marktplaats) een Maine Coon kitten heeft gezien dat goedkoper is. U moet zich echter afvragen waarom een kitten zo goedkoop wordt aangeboden. Meestal betreft het hier een nestje kittens wat niet aantoonbaar raszuiver (dus zonder stamboom) is, een kitten uit ongeteste lijnen, of de moederpoes heeft meer nestjes gehad in een bepaalde periode dan toegestaan is en heeft hierdoor geen stamboom. In al deze gevallen moet u zich afvragen of u daar dan wel een kitten wilt kopen.

 Ik hoef geen stamboom kan er iets van de prijs af?

Een stamboom bepaald absoluut niet de prijs van een kitten. De prijs van een stamboom bedraagt maar €10,00 . Een stamboom is wel een garantie dat u een raszuivere Maine coon koopt en dat de moederpoes niet als melkkoe is gebruikt en u heeft meer zicht op de lijnen waaruit het kitten komt.

Waarom zit er een verkoopcontract bij het kitten?

Een verkoopcontract bied voor zowel u als voor de fokker bepaalde zekerheden. Het is niet zo dat u garantie tot aan de deur krijgt, een verantwoord fokker zal u ook nadat u het kitten heeft aangeschaft willen helpen bij eventuele toekomstige problemen of vragen. Een goede fokker zal in zijn contract bepaalde garanties geven m.b.t. de gezondheid van het kitten, wat te doen indien u niet langer kunt zorgen voor het kitten en er zullen bepalingen in staan die voor het welzijn van het kitten van belang zijn.

 Waarom mag het kitten pas weg als het 13 weken is?

Een serieuze fokker zal u nooit een kitten meegeven wat jonger is dan 13 weken. Een kitten krijgt vaak op 8 en 12 weken zijn entingen en een verantwoord fokker houd het kitten na de laatste enting nog 1 week om te kijken of het kitten geen reactie krijgt op de enting. Krijgt men een kitten voor de 13 weken dan kan het heel goed voorkomen dat het kitten alsnog een ent reactie krijgt bij u thuis. Een verantwoord fokker levert het kitten netjes en gezond af bij zijn nieuwe eigenaren! 

Ik wil graag een nestje met het kitten doen mag dat?

Dat kan inderdaad houd u er echter wel rekening mee dat de aanschafprijs niet hetzelfde is als een liefhebbers kitten. Daarnaast verkoopt een goede fokker nooit zomaar een kitten voor de fok en dient de toekomstige fokker aan diverse eisen te voldoen alvorens er een kitten aan verkocht wordt. U moet tevens bedacht zijn dat het fokken van een nestje erg veel geld en tijd kost. Tevens is het fokken van een nestje kittens niet altijd rozengeur en maneschijn er kan erg veel misgaan alvorens u een nestje gefokt heeft.

 Het kitten is wel duur u zult wel aardig wat overhouden aan een kitten?

Een verantwoord fokker zal niks tot weinig overhouden aan de verkoop van een kitten. Voordat een goede fokker zal besluiten tot een nestje, zal de moeder van de kittens getest moeten zijn op diverse erfelijke aandoeningen, en in geval van een eigen kater moet deze ook getest worden. Heeft de fokker geen eigen kater dan zal er gezocht moeten worden naar een geschikte, goed geteste dekkater waar ook dekgeld voor betaald dient te worden. Na de geboorte van een nestje zullen de kittens geënt, gechipt en ontwormt moeten worden. Natuurlijk zal er ook het nodige besteed worden aan extra voer en kattenbakvulling. Als een fokker geluk heeft zal hij het break-even point halen, maar meestal zal er geld bij gelegd moeten worden. Indien er wel wat geld aan over wordt gehouden zal dat ook vaak weer teruggaan naar de cattery. Hieronder staat een tabel die meer inzicht geeft in de gemiddelde kosten die een fokker maakt alvorens hij een nestje heeft. 

Gemiddelde kosten van een nestje van 4 kittens

Aanschafprijs poes (gemiddeld)

€ 1400

Testen op HCM & PKD

€ 130

Test op PL

€ 35

Test op HD

€ 50

HCM gentest

€ 50

SMA test

€ 50

Test op FeLV en Fiv

€ 50

Dekgeld

€ 650 tot € 850

Poes brengen en halen voor de dekking

€ 60

Stambomen

€ 40 (10 per kitten)

Entingen (1ste + 2de enting)

€ 280 (70 per kitten)

Chippen

€ 120 (30 per kitten)

Ontwormen moeder en kittens (2 maal)

€ 33,50 (2,75 per kitten, 5,75 voor moeder)

Voer en kattenbak vulling moeder en kittens

€ 250

Dierenarts kosten na bevalling

€ 75

Lidmaatschap verenigingen

€ 60

Advertentie kosten

€ 40

 

 

Prijs van een nest van 4 kittens

€ 3373.50 (kosten per kitten € 843.37

De prijs die wij hanteren bedraagt 850 euro voor een poes en 900 euro voor een kater, dit omdat katers gecastreerd worden voordat ze verhuizen en wij deze castratiekosten terugvragen aan de koper. De prijs voor een kitten voor de fok is op aanvraag.

Een punt waar u ook rekening mee moet houden is dat een raskat na de aanschaf ook geld zal blijven kosten. Aangezien de meeste raskatten binnenkatten zijn zult u moeten zorgen voor een goede voeding (dus geen supermarktbrokjes) kattenbak(vulling), klimmeubel en speelgoed en alle benodigdheden die een raskat nodig heeft. Bent u financieel niet in staat hiervoor te zorgen dan is het misschien beter om geen (ras)kat aan te schaffen.

Kittens worden niet alleen geplaatst lees hier nog is het hele verhaal
 

 Voor al uw vragen over onze cattery-Free en de toekomstige kittens.
Bel of e-mail ons.

 Monique & Saskia
Reinoutlaan 161
5665AR Geldrop
0031-(0)40-2853613 

 Copyright © 2021 by author all rights reserved Cattery Free

Foto's © Saskia Vissers