Verzorging

Wat verwachten wij van het nieuwe personeel:

Aangezien de Maine Coons een van de grootste kattenrassen is moet alles in het groot worden aangeschaft.

Hieronder vind je een hoop tips en linken van producten die zich in de afgelopen jaren in onze cattery bewezen hebben en waar u en uw Maine Coon profijt van gaan hebben.

Kattenbak en kattenzand:

Maine Coons zijn grote katten met lange poten. Ze moeten zich goed kunnen ronddraaien in een kattenbak en lekker kunnen graven. De bak moet dus lang en breed zijn, maar ook hoog als je een kattenbak neemt met een kap. Afhankelijk van het aantal katten neem je meerdere bakken. In principe bij 2 katten, volstaan 2 bakken.

Aangezien onze katten in huis gehouden worden is het onze taak om hun
leefomgeving goed schoon te houden. Dat betekent: de kattenbakken heel goed bijhouden! Elke dag moeten de bakken worden nagekeken en de ontlasting er worden uitgeschept. Ontlasting zit vol met bacteriŽn die zo snel mogelijk opgeruimd moet worden. Wij mensen gaan ook niet op een vies toilet zitten en een kat heeft daar ook een hekel aan. Als je de kattenbak vies laat worden en niet met grote regelmatig uitschept kan de kat hier ziek van worden of zelfs onzindelijk gedrag gaan vertonen.

Wij gebruiken klontvormend grit, en dit is de reden waarom:

De belangrijkste reden is dat het preventief werkt.
Als een kat bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft of in het ergste geval blaasgruis, dan gaat hij meerdere keren op een dag naar de kattenbak en plast kleine plasjes. Je vindt dan allemaal kleine bolletjes in de kattenbak. Dit is meteen de waarschuwing dat het baasje actie moet ondernemen en naar de dierenarts toe moet. Bij alle andere soorten kattenbakvulling waarbij de plas naar beneden zakt of verpulverd, zijn deze signalen niet te herkennen.

Verder is het super zuinig in gebruik. In grote kattenbakken past in een keer een volledige zak van 10 of 12 liter. En op deze manier vul je die dan ook, de kat heeft dan voldoende zand om lekker in de graven en het uitscheppen gaat dan het makkelijkste.
Afhankelijk van de hoeveelheid katten schep je de ontlasting en de plas er zo uit. Bijvoorbeeld met 2 katten 2 x per dag.
Met regelmaat sop je de kattenbak een keer goed uit. Het handigste is om het overgebleven zand even in een vuilniszak te bewaren en dan eerst de schone bak te vullen met nieuw zand, het oude zand daar bovenop en je verbruikt alles tot het
maximaal haalbare.

Voorbeelden van goede kattenbakken en kattenzand:
Savic Kattenbak Nestor XXL
Savic Kattentoilet Aseo XXL

Savic Kattenbak Hop in
  

Voerbakken:

Het liefst van keramiek en vooral groot. Katten vinden het namelijk vaak vervelend als hun snorharen de rand van de voerbak raken. Daarbij moeten ze de gehele dag
beschikking hebben over hun voer, ze zijn lang in de groei en eten dus ook veel! Om niet 3x per dag een bakje te moeten vullen met voer zijn grote bakken dus een must.

Fonteinen:
Katten hebben vers drinkwater nodig, elke dag opnieuw. Hoe hoger de vochtinname, des te beter voor de gezondheid van de kat. Daarom is de drinkfontein vaak een mooie oplossing. Maar vergeet nietÖook deze moeten elke week goed worden uitgesopt. Ondanks de filters die er vaak inzitten blijf je last houden van algen die zich vastzetten aan de binnenkant van de waterreservoirs.

Hieronder een aantal voorbeelden van voer en waterbakken/fonteinen

Voordeel pakket 2x 1,4l ō 20 cm Trixie keramische voerbak

 
Living Nine Drinkfontein voor Hond/Kat - Incl. 4 Filters - Waterfontein - Wit/Roze - Kattenfontein

 

 

 

drinkfontein van Miaustore 8 verschillende drinkzones: 4 drinkvlakken, 3 mini watervallen en een waterbron


 

Vervoerskennel.

Soms moeten onze viervoeters een keer naar de dierenarts of misschien wel naar een kattenshow of vakantie.
Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar maar let vooral op het gewicht van de katten.

Heb je twee katers, die misschien wel elk 8 kilo gaan wegen is het handiger om twee normale formaat kenneltjes aan te schaffen, dan een grote. Want samen in 1 kennel, is ook 2x 8 kilo + het gewicht van de kennel moeten tillen. Dus maak daar een weloverwogen keuze in.

Wij zelf gebruiken al jaren de kennels van Petmate Varikennel. Onverwoestbaar en erg betrouwbaar in hun sluitwerk en robuustheid.
Petmate Ultra Vari 21100
Transportbox Ultra Vari kennel Fashion -
Max. gewicht hond 13.5 kg

Klimmeubelen voor Maine Coons

De Rolls Royce onder de klimmeubelen zijn de krabpalen van Rufi Drapaki.

Prachtige kwaliteit, alle onderdelen, sisalpalen en kussens zijn los verkrijgbaar als je ze ooit zou verslijten.
De kussens zijn allemaal te wassen op 30 graden en kunnen ook in de droger.
Het is een aanschaf voor jarenlang plezier. Het kostenplaatje zit wel in het hogere segment, maar dat weegt absoluut op tegen de geweldige sterke kwaliteit.

In het goedkopere segment van bijvoorbeeld Zooplus is de serie van Natural Paradise zeker geen verkeerde keus. Natuurlijk doe je er nooit zo lang mee als de meubels van Rufi, maar op zich is de prijs - kwaliteit verhouding best okay. De kussens en hangmatten kunnen ook op 30 graden gewassen worden.

Krabtonnen:

Als je een leuke krabton wil aanschaffen let dan op de diameter van de ingangen. Vaak zijn deze te klein voor onze grote reuzen. De voorkeur gaat hieruit naar of een grote diameter of de ovale openingen. 
Drapaki.pl - Kratzbšume

Kattenspeelgoed:

Uitdagend speelgoed met catnip erin, speelbanen en speelveertjes en de zogeheten kittyboinks. Maar heb je een leeg wc-rolletje? Geef het aan ze, en ze hebben de grootste lol. Lege dozen zijn ook erg in trek en pingpong balletjes om tegenaan te meppen.

Speelgoedhengels zijn leuk maar alleen mee spelen als je er zelf bij bent. Laat nooit iets onbeheerd achter waar een touwtje of lang elastiek aan zit. Ze kunnen er in verstrikt raken met alle gevolgen van dien.


 
Kattenveertjes.nl
 
 

Borstel en kam

De kam met een lange/korte tand zijn perfect om te kat mee te onderhouden. Ondervind je last van veel klitten dan is de Acitvet een hele fijne borstel. Gebruik NOOIT een furminator, deze kam ruÔneert de complete vacht van de kat.

 

Ferplast - Kam met handvat Lang/Kort
https://www.dierenwinkelxl.nl/
Activet - Universal Pro klein hard
https://www.dierenwinkelxl.nl/

 


 

Wij wassen onze katten een maal per 3 maanden in Pet Silk Shampoo.
Maar een milde Baby Shampoo of een droog Shampoo gebruiken kan ook.

 

Brokken en natvoer:

Hier staan 24 uur per dag overal hoogwaardige brokken en water. 1 maal per dag krijgen de katten hoogwaardig blikvoer.

Wij voeren zeker van 5 verschillende merken brokvoer, en dat doen wij expres zodat als ze eenmaal bij hun nieuwe butlers wonen ze een sterk darmstelsel hebben ontwikkelt. Nu verwachten wij niet dat de nieuwe butlers 5 merken gaan voeren, maar wij vinden wel dat de katten keuze uit 2 voeders moeten hebben. En 1x per dag een blikje natvoer.

Als onze kittens verhuizen staan ze reeds op volwassen voer. Dus GEEN kittenbrokjes meer geven.

Dierenartsen willen nogal eens snel zeggen dat een Coon te dik is, maar zolang ze goed aanvoelen en je nog steeds de ribben goed kan voelen is er weinig aan de hand. Ze groeien tot zeker 4 jaar en het liefst ook tot die tijd normaal brokvoer e.d. blijven geven.

Mochten er tekenen gaan komen dat ze wat te dik worden of minder actief, dan is het tijd zat om over te stappen op een light voer.

Maine coon volwassen kater weegt tussen de 8 en 10 kilo
Maine coon poes tussen de 4,5 kilo en 7 kilo.

Je mag verder 1 x per week gekookte koolvis geven, zeker ook het kookwater vinden ze heerlijk!
Kip altijd koken dit in verband met de (salmonella)
Rauw vlees :tartaar , runder hart ,lams hart, enz (Nooit varkensvlees geven i.v.m.
de ziekte van Aujeszky)
Wij zijn geen voorstander van rauw vlees voeren, maar wil je dat wel geven dan is onze stelling dat het wel meteen op moet en niet uren blijft staan.
 
 
Het adres voor prachtige buiten  palen
treeworld
Het adres voor een prachtige kattenren
 
Het adres voor mooi katten speelgoed en prachtige manden en meer  
 

Afschermen van de tuin/balkon/ramen:

Maine coons zijn super sociale katten en mensenvrienden, dat is dan ook meteen de reden dat ze niet los buiten mogen lopen want ze worden opgepakt en meegenomen. En niet iedereen zijn kattenliefhebbers, de verhalen over mishandelde katten, doodgeschoten, vergiftigd of overreden zijn triest genoeg dagelijkse gebeurtenissen. Daarbij zijn onze de kittens compleet gevaccineerd en vrij van kattenaids en kattenleukemie. De vrijgevochten kater die misschien in de buurt los loopt niet, en die kan dan je kat aansteken met een vervelende ziekte of (dodelijk) verwonden.

Tuinen met een schutting zijn redelijk makkelijk cat proof te maken. Soms kiezen mensen om een ren aan het huis te bouwen of hun balkon af te zetten met catproof netten.

De netten zijn te koop bij Zooplus en zelf makkelijk op maat te knippen.

Denk ook aan je ramen in huis! Zet je ze nu open met het mooie weer? Hoe doe je dat dan straks met de katten in huis? Kiep/kantelramen zijn de moordenaars onder de katten, laat dus ook nooit een raam op de kiepstand staan als u niet in de buurt bent! Goede horren zijn verkrijgbaar of zelf te maken. Vergeet niet om er versterkend gaas in te verwerken, want alleen horrengaas is te fragiel voor een Coon, een flinke klap en hij staat buiten.

Vakantie:

De kat is op zijn best in zijn eigen omgeving. Dus mocht u op vakantie gaan, regel een oppas of iemand die minstens 2x per dag even de kattenbak komt uitscheppen en het voer komt bijvullen en de waterbak komt verversen.

Is die mogelijkheid er niet? Dat zit er niks anders op dan een goed pension te zoeken. Ga er vooral eerst eens vrijblijvend kijken en bedenk dan welk pension het beste bij uw poezels past.

Verzekering:

Vandaag de dag zijn de dierenartsen best duur, zeker als er een operatie moet gebeuren of een uitgebreid onderzoek.

Wij geven onze kittens een maand gratis verzekering mee. Het is raadzaam om die voor te zetten of een potje te maken voor dit soort onvoorziene uitgaves.

Wij hopen dat u zo weinig mogelijk bij de dierenarts komt. Wij proberen met al onze gezondheidstesten en het uitzoeken van gezonde bloedlijnen zo gezond mogelijk te fokken. Maar we zijn en blijven met de natuur bezig, dus er kan altijd iets gebeuren of een ongelukje bij u zelf thuis. Een potje hebben of een verzekering die de (grootste) kosten dekt is dan wel heel fijn om achter de hand te hebben.

Vaccinatie/ontworming/ontvlooien:

Alle kittens die hier verhuizen zijn compleet ontwormt en gevaccineerd. Ontvlooien, van dat woord zelf al krijgen wij de kriebels! Als je geen vlooien hebt, ga je ook niet preventief ontvlooien! Het heeft ook totaal geen nut en het is alleen maar gif wat we in of op het lijfje stoppen. Niet doen!

Vaccineren; graag de enting herhalen als ze 1 jaar oud zijn en daarna mag je best een jaar overslaan. Ze hebben voldoende anti stoffen bij zich. Dus elk jaar herhalen is helemaal niet nodig. Mits je natuurlijk niet je katten naar een pension moet brengen tijdens de vakantie, want die eisen wel een geldige (niet ouder dan 1 jaar) enting.

Ontworming; als je geen vlooien hebt gehad, veel rauw vlees geeft e.d. is 1x per jaar ontwormen meer dan voldoende.

 

 

 Monique & Saskia
Reinoutlaan 161
5665AR Geldrop
0031-(0)40-2853613Copyright © 2023 by author all rights reserved Cattery Free